Idees per tenir una cuina molt més funcional

La projecció d’una cuina comporta l’anàlisi des de diferents dimensions d’una forma holística, com un tot interrelacionat. Pas imprescindible per aconseguir un espai harmònic que serveixi a les necessitats vitals de les persones que l’habiten.
Així, la cuina és un dels espais principals de un habitatge que, gràcies a les concepcions actuals de l’arquitectura i interiorisme, s’obre i fusiona amb altres estances de la casa, resultant en un espai dinàmic i orgànic que respira al mateix ritme que les activitats dels seus habitants. Per això, la funcionalitat original de les cuines s’expandeix amb les nostres pràctiques en les seves disposicions actuals.
I per això, en el post d’avui, tractarem d’aprofundir quins aspectes conformen el denominador comú d’una cuina funcional avui en dia. Per així, a manera de diccionari obert, establir un diàleg per posar en comú i consultar les bases sobre quins aspectes fan una cuina més práctica..¿empezamos?

Funcionalitat, segons la seva definició, es refereix al conjunt de característiques que fan que alguna cosa sigui utilitari i pràctic per dur a terme els usos necessaris

La simbiosi entre distribució i funcionalitat a la cuina


En el nostre estudi d’arquitectura i interiorisme a Barcelona , no podem dissociar la simbiosi entre distribució i funcionalitat a la cuina, on l’eix principal, a més de ser un punt de trobada i reunió social, és servir a les activitats que es duen a terme en aquesta estada. És precisament amb la seva distribució i articulació amb la resta d’espais que vam aconseguir expandir la seva funcionalitat en tots els aspectes.
Comprenent les activitats que es duran a terme, la freqüència d’ús o les necessitats concretes dels usuaris, és possible projectar una cuina amb una funcionalitat el més adaptada possible, que es tradueix en una millor qualitat d’ús i de vida a l’habitatge.

El concepte de funcionalitat adaptada part de les necessitats comunes cap a una major comprensió i adaptació dels requeriments concrets dels habitants de l’habitatge

En aquest sentit, per aconseguir una funcionalitat el més personalitzada, en el nostre estudi ens vam decantar per realitzar un briefing inicial molt complet per comprendre al client en profunditat i així projectar els diferents espais.


  • Cuina oberta o tancada?

  • Taula menjador o integrada a l’illa de cuina?

  • Us agradaria poder reunir-vos a la cuina amb familiars o amics?

  • Quants dies i totes les persones mengen o sopen diàriament a casa?

  • Es cuina sovint? Quantes persones cuinaran?

  • Quantes persones viuen i per quantes persones es cuinarà?

  • Com es mou l’usuari a la cuina i com es poden adaptar les dimensions i el mobiliari?

  • Quant espai d’emmagatzematge es necessitarà?

I així podríem seguir una bona estona … aquest briefing inicial és un interessant punt de partida per trobar les funcions essencials i fins i tot trobar opcions que no havien entrat en consideració a l’inici del projecte. La qüestió és que en moltes ocasions, les preguntes obren incògnites que no són de fàcil resolució i és també la nostra feina, trobar la manera de proposar als nostres clients opcions que mai han pensat ni imaginat.

Guia | Idees per projectar cuines més funcionals

 Arquitectura i Interiorisme

Sense ser concloents, els conceptes essencials a considerar en mires d’aconseguir maximitzar la funcionalitat d’una cuina per a qualsevol projecte d’interiorisme, podrien ser els següents:


  • Planificació i distribució de l’espai de treball
  • Maximitzar l’emmagatzematge amb el disseny volumètric de l’espai
  • Organització de les zones de pas i intersecció amb altres espais confrontants

Atenent a aquests tres principis ens assegurem el fet de tenir en compte una cuina adaptada als estils de vida actuals caracteritzats per una cuita inserida a la zona social d’habitatge i integrada en un concepte global d’interiorisme per tot l’habitatge.

Algunes idees per optimitzar la funcionalitat en la cuina



  • Estudiar l’estratègia lumínica, tant a la zona de cuinat com el menjador i adaptar-la en conseqüència amb la combinació de llums generals i punts de llum estratègics.
  • Tenir en compte l’eficiència energètica
  • Integració d’illes de cuina com a epicentre sobre el qual construir el projecte i delimitar els espais
  • Cercar solucions mitjançant mobles personalitzats i compartimentats. En aquest sentit, en Coblonal ens declarem devots de les solucions a mida, com mobiliari modular i multifuncional que funciona com a solució distributiva i d’emmagatzematge per a molts projectes.

 Arquitectura i Interiorisme

Aquestes són algunes idees que poden ajudar a crear una cuina més funcional, que es tradueix en un pas endavant en el camí cap a una definició de llar centrada en una profunda comprensió de les pràctiques habituals i contemplació de les potencials. Els espais sorgeixen de la sinergia amb els seus habitants. És a dir, són les seves pràctiques quotidianes les que fan l’espai, però són les concepcions distributives les que han de servir de base per desenvolupar tot el potencial. Es tracta de pensar espais perquè passin coses.

Posts relacionats

To top